שבע ברכות

שאלה:

שלום בשבת אי"ה יתארח אצלנו חבר ביום השלישי לאחר חתונתו השאלה האם צריך עשרה אנשים כדי לברך שבע ברכות בסעודה האם כולם חייבים לאוכל לחם? האם אפשר לומר לחברים שיאכלו סעודת שבת בביתם ויבואו לברך ברכת המזון אצלנו? תודה רבה אשמח אם תציינו מקור להלכה

תשובה:

שלום רב, אין צורך לעשות שבע ברכות. אלא רק אם יש עשרה אפשר לעשות שבע ברכות. כלומר, אין חובה להזמין עוד אנשים. לגבי שאלתך אם חייבים לאכול פת, התשובה היא כן. מי שמשתתף בשבע ברכות צריך להשתתף בסעודה. ראה בשו"ת יביע אומר ח"ב אבה"ע סי' יא אות ז' שם צידד כדעת הסוברים שאין לברך ברכות שבע ברכות אא"כ המברך אכל איתם. וסיים שכך ראה שנוהגים. ובשו"ת חשב האפוד סי' ט' תמה על העולם שנוהגים לכבד אנשים שלא אכלו איתם לברך ברכות שבע ברכות למרות שאנו נוקטים שזה חלק מברכת המזון "ושמא וכנראה העולם סוברים שבמקום אשר מברכים ברכת המזון וחייבים בשבע ברכות יכול להוציא אותם אף מי שלא אכל פת ואינני יודע מקור לכך". אולם ראוי להוסיף שהספרדים לא מברכים שבע ברכות אלא אם כן זה בבית החתן אפילו אם החתן שוכר את המקום, ראה בספר בית חתנים להגר"מ פנירי (ח"ב עמוד שעו) שהביא כך בשם הגרב"צ אבא שאול זצ"ל.