לתלות מודעות על חפצים עזובים שיהיו הפקר

שאלה:

שלום רב,
האם גילוי דעת של ועד בית כנסת שחפצים שנשכחו בבית הכנסת ישמרו עד 30 יום, ולאחר מכן ועד בית הכנסת יהיה רשאי לעשות בחפץ כרצונו, תקף על פי ההלכה?
אשמח למקורות
תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

הפוסקים המליצו לתלות מודעות פרסום על חפצים עזובים שלא ידרשו תוך זמן מסוים שיהיו הפקר, ומודעות אלו מתירות לבעלי המקום לנהוג בחפצים כראות עיניהם.

שו"ת אגרות משה חושן משפט חלק ב סימן מה

ב. אבידה שנמצאת בישיבה

והנה טוב לתקן לגבי אבידה שנמצא בישיבה שאם לא בא בעל האבידה בזמן מסויים שאז האבידה תהיה להישיבה או למוצאה, וצריכים להודיע ולפרסם התקנה לכל בני הישיבה כדי שיחול. וכשידוע ודאי או אף בספק שהמאבד היה איש מבחוץ שלא שייך שידע התקנה, אין מועילה התקנה, אך מסתמא אין להסתפק שמא היה איש כזה שהולכין בתר רוב.

פתחי חושן חלק ב (אבידה ומציאה) פרק ד הלכה כב:

יש אומרים שבמקוה וכדומה רצוי להודיע מראש באופן בולט שכל חפץ שלא יידרש במשך תקופה מסוימת יזכה בו בעל המקוה, וכעבור הזמן האמור יכול לעשות בו מה שירצה.

בהצלחה.