להודיע לניזק כשיש חשש שיגבה יותר מהנזק

שאלה:

אם שרטתי רכב ואם אודיע לבעלים הוא יחייב אותי סכום מלא האם אני חייב להודיע לו ואם כן אם הוא חרדי כמה על פי ההלכה חייבים. וכן אם יש כבר שריטות בדלת והוספתי שריטה האם אני חייב לשלם .

תשובה:

שלום וברכה,

ראשית כל, על נזק של שריטות ברכב, אם אדם מן השורה היה מוציא הוצאות כדי לתקן את השריטות, חייב השוכר או המזיק לשלם עבור נזק השריטות. ואם השריטות מאוד קלות, או שהרכב ישן, ואדם מן השורה לא מוציא הוצאות כדי לתקן נזק כזה, אין המזיק חייב לשלם דמי תיקון, אמנם חייב לשלם תשלום של ירידת ערך הרכב. ואם לא נהוג להוציא הוצאות תיקון, וגם אין ירידת ערך לרכב – פטור מכל וכל.

אם היו שריטת והמזיק הוסיף שריטה נוספת, אם השריטה הנוספת מחייבת את התיקון או שהחמירה את הנזק חייב לשלם על התוספת שהזיק. אם השריטה לא הוסיפה בנזק פטור מתשלום.

מזיק שיודע שאם יודיע למזיק על הנזק יגבה הניזק ממנו בעל כורחו יותר ממה שחייב לפי הלכה, המזיק לא חייב להודיע לניזק על הנזק, אבל ינסה המזיק לשלם לו את הנזק בצורה עקיפה.

בהצלחה.

מקורות:

לגבי שומת שריטות רכב – ראה חזו"א ב"ק סימן ו אות ג.

נזיק שיגבה יותר מחובו כתב הט"ז שהמזיק לא חייב להודיעו ולשם לו על הנזק, והניזק הפסיד על עצמו. וסיים הט"ז שיבליע לו את התשלום במקום אחר.