אבלות על סבתא

שאלה:

בס"ד
שלום לכבוד הרב
שאלתי היא אם סבתא שלי נפטרה ביום שני הזה האם מותר לי להסתפר בתוך השבעה אני הנכד
וגם אם מותר אולי עדיף שלא שכאילו זה לא מכבד?
זה קצת מציק לי שאני לא מסופר לכן אשמח לעצת הרב
תודה מראש

תשובה:

לבני אשכנז, אם זה לא דחוף עדיף לחכות עד מוצאי שבת. ספרדים לא נהגו שהנכד נוהג מנהגי אבלות כל שהם.

בשורות טובות.

מקורות:

על דין המתאבל עליו מתאבל עמו, ראה רמ”א סי’ שמה סעי’ ו. בטעם דין זה נקטו רבים מהפוסקים שהוא משום כבוד האבל ולא משום כבוד המת, ולכן כתב הערוך השולחן שם סעי’ יד שכיום שהמנהג למחול על כך בטל דין זה. אולם המנהג להקפיד על כך ולכל הפחות לענין דברים של שמחה כמו השתתפות במסיבות, רחיצה ואולי גם תספורת, ובפרט כשאתם גרים יחד באותה העיר. כמו כן מדברי הש”ך שם ס”ק ז מבואר, שדין זה אינו נוהג אלא משעת הקבורה ואילך, ואילו לפני הלויה הכל מותר.