לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

למה אסור להשתמש בכלי שנעשה בו איסור?

שאלה:

שלום,
הבנתי שאחרי 24 שעות מה שבלוע בתוך כלי נחשב פגום ובעצם אוכל שהוא נפלט אליו לא הופך להיות לא כשר.
לפי זה – מדוע אי אפשר למשל להשתמש בכלי שגוי בישל בו טריפה לאחר המתנה של 24 שעות?
או למה יהודי לא יכול להכין בשרי בכלי, לחכות 24 שעות, ואז להכין בכלי חלבי?
גם הבנתי שכלים של ימינו לא כמו בתקופת חז"ל שאז כלים היו מחרס ומחוספסים ובזמנם עדיין לא הומצא הסבון. אך בימינו שכלים ממתכת ויש סבון – אז אי אפשר להגיד שהכלים בולעים ופולטים. דוגמא פשוטה לכך תהיה אנשים אלרגיים למאכלים מסויימים אפילו ברמה מסכנת חיים שיסכימו לאכול אוכל מכלים שהכינו בהם את המאכלים שהם אלרגיים אליהם אם הם נוקו. ואם היה את החשש הכי קטן שהכלים בולעים ופולטים הם כמובן לא היו מסכימים לכזה דבר.

תשובה:

שלום וברכה

מעיקר דין תורה אכן טעם פגום אינו אוסר את המאכל, אעפ"כ גזרו חכמים להכשיר גם טעם פגום לאחר 24 שעות, שמא יבואו להתיר גם בפחות מ24 שעות, וכלשון חז"ל גזרו אינו בן יומו אטו בן יומו.

נכון הדבר שכיום המתכת הרבה יותר צפופה ופחות בולעת, אבל כיון שעדיין הדבר במהותו בולע, אין לנו סמכות להתיר או לשנות בדינים אלו שנפסקו להלכה ונהגו כך ועל פי כללים אלו לאורך כל הדורות.