לספר לחתן שלא הגעת בגלל קרוב משפחה – גניבת דעת

שאלה:

חבר הזמין אותי לחתונה, ולא רציתי לבא. אולם מחוסר נעימות אני יודע שהייתי מגיע. – בדיוק באותו יום, היה לי חתונה של קרוב משפחה, שלא הגעתי לשם (ואצלו לא הייתי צריך להתנצל). – ניצלתי את הענין, ולא הלכתי לחתונה של החבר, וכשהוא פגש אותי למחרת ושאל מדוע לא הגעתי לחתונתו, השבתי לו "בודאי שהייתי מגיע, אלא שהיתה לי חתונה של קרוב משפחה".
האם יש כאן בעיה של גניבת דעת? מצד אחד גרמתי לו תחושה ש"הייתי מגיע אליו אם הייתי יכול", וזה לא מדוייק כי התחמקתי ממנו בתירוץ שקרי. מצד שני הרי באמת לולי "התירוץ" הייתי מגיע.
היה מותר לי? אסור לי?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

כאשר אתה מספר שהיה לך חתונה של קרוב משפחה פירושו של דבר שאתה אומר לו שהלכת לקרוב משפחה ולא הייתה לך אפשרות להגיע אליו, והרי זה גנבת דעת. כיון שאתה מראה לו שאתה הייתה רוצה לכבד אותו אבל לא יכלת לכבד אותו בגלל שהייתה עסוק, וזה א נכון אתה לא רצית לכבד אותו.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן רכח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אולי הוא גרם לעצמו שאני ישקר לו, כי מעצמי לא הייתי פונה לומר לו, אלא רק בגלל שהוא בא ושאל, ולא נעים לי, לכן הגבתי לו כנ"ל.
    זה לא היתר?