לא שייר זכר לחורבן / מקום עשייתו

שאלה:

שלום רב ושבוע טוב,
רציתי לברר בנוגע להשארת אמה על אמה זכר לחורבן.
1. האם יש חובה להשאיר?
2. האם מדובר על בית חדש בלבד?
3. אנו גרים בבית מעל 10 שנים האם אפשרי לעשות כעת?
4. האם לצד הפתח אפשרי משום שאין אפשרות מעל הפתח ולא מולו.
תודה רבה

תשובה:

1. יש לקלף עכשיו. אמנם יש שרצו לומר שהקבלן שבונה בית אינו חייב לשייר כיון שאינו בונה כדי לגור בעצמו, והקונה כבר קנה זאת אחרי שסויד ואין לו חיוב לקלוף, ויש שאמרו שהסיוד שלנו אינו כדרך המלכים ואינו מחייב שיור אמה על אמה, ראה פלפולים בכל זה בשו”ת דבר יהושע ח”ב סי’ עג עם דברי בעל מגדל השן שהקל מחמת הסברות הנ”ל, אולם להלכה ודאי הדין אינו כך, ויש חיוב לקלוף גם אם כבר לא עשו זכר, ראה משנה ברורה בסי’ תקס ס”ק ב. ושי שהקלו בזה בבית שנבנה על ידי גוי בבעלות גוי.

2. משתדלים לעשות כנגד הפתח כמובא בשו"ע סי' תקס, ואם אי אפשר, יש שאכן כתבו לעשות מעל הפתח מבפנים, שיראה לעיני בעל הבית היושב כנגד הפתח [משכנות הרועים סי' יח] וכך נוהגים במקומות רבים, ויש אומרים [ס' הבית על פי המור וקציעה סי' תקס] שיעשה כמה שיותר קרוב לכנגד הפתח, אפילו מעט בצד העיקר שיהיה קצת כנגדו, וראה שם שגם אם יש כנגד הפתח רק מקום שיש בו כדי לרבע אמה על אמה, כלומר למשל חצי אמה על שתי אמות, יעשה זאת שם ולא יבחר מקום אחר.

3. שיעור המינימלי לאמה על אמה הוא 48 ס"מ על 48 ס"מ שזה שיטת הגר"ח נאה.