תשלום של הרחבה ע"ג השכן שהתייקר החומרי בנייה

שאלה:

אדם שרוצה ליבנות מעל התוספת בנייה שלי שצריך להשתתף כעת בגג שלי ועברו 8 שנים האם הולכים לפי המחיר של מטר בנייה של היום או לפי מה ששילמתי אז ..והאם משנה כמה זמן עבר מאז הבניה..

תשובה:

שלום וברכה,

שכן שבונה מע"ג הרחבה של השכן מתחתיו חייב לשלם מדין 'נהנה' כיון שנהנה מההוצאות שהוציא עבורו. חיוב לשלם נהנה הוא עבור הכסף שהוציא עבורו, ולכן יש לשלם לפי מה שיה שווה בשעת הבנייה ולא לפי השווי של עכשיו.

בהצלחה.

מקורות:

דעת החזו"א (ב"ב סימן ג, א) שחיוב נהנה הוא לפי מה שהוציא ולא לפי הערך של עכשיו ולא אם התייקר או הוזל משלם כשעה ראשונה. לפי דעת הגר"י סילמן אם עברו שנתיים יש לשלם לפי המחיר של עכשיו, וראה בעלון המשפט גליון מספר 128 שהביא את דבריו בארוכה ובמה שדחה את דבריו.