זיכוי בלי לדעת למי

שאלה:

ראובן רצה לתת מתנות לאביונים בפורים, אך כיון שלא יספיק לפגוש את העני בו ביום, הוא ביקש מחבירו שיזכה בכסף עבור העני. החבר החזיק בכסף כדי לזכות לעני, אך ביקש לדעת עבור מי הוא זוכה, ראובן ענה שהוא רוצה שזה יהיה מתן בסתר ולכן לא רוצה לחשוף את זהותו של העני.
האם הזיכוי מועיל גם בלי לדעת למי ?

תשובה:

שלום וברכה,

יש אפשרות לזכות את הכסף למי שהכסף יגיע לידו, והמזכה מגביה את הכסף ואומר שזוכה לאותו אחד שהכסף יגיע לידו, וכשהכסף יגיע לילד העני מתברר למפרע שזכו בשבילו, ולמרות שהזוכה עבור העני לא ידע לעולם מיהו העני מועיל הזיכוי.

בהצלחה.

מקורות:

קיי"ל שיש ברירה בממון ולכן יכול לזכות למי שהכסף יגיע לידו, ועיין בנתיבות סימן סא ס"ק ג שביאר אילו אופנים יועיל ברירה בדיני ממונות, וביאר שאם בשעה שהוברר לא ניתן להחיל את הקניין כמו מי שיעלה ראשון לירושלים שבשעה שיעלו כבר נשחט הקורבן, או בסלע שיעלה מידי מהכיס שבשעה שמוציא את המטבע כבר שתה את היין, שבזה אין ברירה. אבל אם בשעת הקניין יכול לחול הקניין יש ברירה. עיי"ש שהאריך בדבריו. ולפ"ז אם מזכה לעני ובשעה שיגיע ליד העני יכול לחול הקניין יש ברירה.