שימוש בחפץ מצוה של חברו / יום כיפור קטן לספרדים

שאלה:

האם הרב יוכל לבאר לי דינא דניחא ליה לאיניש בספרי קודש הדין והנימוק והמקור?
מה הדין לענות אמן (שלא בחמש הראשונים) בין וידוי ל"לדוד"?
איך ראוי באמירת תפילת יום כיפור קטן לגבי ספרדי (בישיבה אשכנזית)?
יישר כח גדול!

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ע (או"ח יד, ד) כתב שמותר להשתמש בטלית ותפילין של חברו ללא רשות, ובלבד שיקפל אותה אחר השימוש. אבל אסור להשתמש בספרים של חברו ללא רשות, שחוששים שמא יקרע אותם בלימודו.

סוברים פוסקי זמנינו שהיום המציאות התהפכה. בעבר שטלית ותפילין היה נקל להשיג לעומת ספרים שהיו יקרים מאוד. כיום רוב האנשים מקפידים שלא ישתמשו בטו"ת, ומסתמא לא יסכימו שייקחו. לעומת ספרים שאנשים לא מקפידים על שימוש בספרים, ולכן מותר להשתמש בספרים ללא רשות, אבל אסור להשתמש בטו"ת ללא רשות. וגם בספרים ההיתר דווקא אם מחזיר למקום, וגם משתמש בזמנים שבעל הספר לא נצרך להם ולא מקפיד על שימושן.

בין הוידוי לתחנון מותר לענות אמן.

אפשר וראוי בהלט לומר יום כיפור קטן, אין בזה איזה חשש ברכה לבטלה וכדומה, אלו פיוטים שלכל אדם מותר לאומרם.