מ"ב שורות בעמוד ספר תורה

שאלה:

לכבוד הרב שלום
הנני סופר סת"ם ונתבקשתי לכתוב ספר תורה באותיות גדולות כמו של עשרת בני המן, ומכיוון שא"א לכתוב בגודל כזה 42 שורות כמו שיש ביריעה היום אזי כותבים 21 שורות, שאלתי את אחד המו"צים ואמר לי שזה כשר רק בדיעבד, ואינני מבין הרי מרן לא הביא את מנין השורות בשו"ע אלא הרמ"א וגם בזה יש כמה שיטות ועוד שענין ס"ת שיהיה רוחבו כהיקפו שאת זה כן פסק מרן ולא ראינו מי שנזהר בזה ולא מחשיבים את הספר לדיעבד בגלל זה, ובקשתי מכבוד הרב לחוות דעתו בזה האם אפשר למכור הספר בחזקת כשר או מהודר בפרט שאותיות גדולות כאלו הן נאות היותר ולענוד יש בזה משום ואנוהו, תזכו למצוות

תשובה:

המקור לעשות מ"ב שוות כנגד מ"ב מסעות הוא כבר בראשונים, כך היא שיטת הרמב"ם והרא"ש והובאו בכל ספרי הפוסקים, וכן הביא בקסת הסופר סימן יג כמנהג פשוט, וראה לשכת הסופר שם, וכיון שזה מנהג שיש בו טעם שיסודו בראשונים, אין מקום לפי דעתי לבטלו משום יופי הכתב. למעשה זה כבר בתשובות הגאונים סי' ד', כלומר מנהג עתיק מימי הגאונים לעשות מ"ב שורות.

בהצלחה