לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

מיני מתיקה במשלוח מנות

שאלה:

שאול נשאלתי

1- האם שמביאים למשלוח מנות, 'רק' הרבה דברי מתיקה, יוצאים לכתחילה ידי חובת המצוה?

כי לטעם מנות הלוי, שמטרת המצוה, להרבות אחוה ורעות, אז יצא ידי חובה

אך לטעם תרומת הדשן, שמטרת המצוה, זה כדי שיהיה לו לארוחה,

אז לא אוכלים מתיקה כסעודה…

תרומת הדשן סימן קיא

שאלה: בני אדם השולחים לחביריהם בפורים חלוקים וסדינים וכה"ג, יוצאים ידי משלוח מנות או לאו?

תשובה: יראה דאין יוצאים בהן דנראה טעם דמשלוח מנות הוא כדי שיהא לכל אחד די וספק לקיים הסעודה כדינא. כמשמע /כדמשמע/ בגמ' פ"ק /מגילה ז ע"ב/ דאביי בר אבין ורב חנינא בר אבין הוו מחלפים סעודותייהו בהדדי, ונפקי בהכי משלוח מנות. אלמא דטעמא משום סעודה היא. ותו נראה דלא אשכחן בשום מקום דמיקרי מנות אלא מידי דמיכלי או דמשתי. וכן דקדק הרמב"ם בלשונו שכתב וחייב לשלוח שתי מנות של בשר או שתי מיני תבשיל או שתי מיני דאוכלים, ונראה דשתייה בכלל אכילה. ובמתנות לאביונים כתב מעות או מיני מאכלים. אלמא דגבי משלוח מנות סבר דווקא מידי דמיכלי.

[ רבי אברהם מן ההר (מהד' בלוי) מסכת מגילה דף ז עמוד א

מנות. מיני מעדנות,

מעדנות זה ממתקים? ]
בירושלמי ברכות ו, א, "אשר ברא מיני מעדנים לעדן בהם נפש כל חי";
אשמח להרחבה בתשובה, כיאות לרבנים שליט"א

תשובה:

שלום וברכה

בודאי יוצאים ידי חובה לכתחילה, כיון שמצות האכילה בפורים היא לא רק הסעודה אלא עצם המשתה והשמחה שעל ידי אוכל, וגם ממתקים זה טוב, גם בסעודות חשובות בסוף מביאין מיני מתיקה קינוחים וכדומה. זה לא דומה לבגדים שאינם ענין האכילה כלל.

שבת שלום.