שינוי מקום לחדר מדרגות

שאלה:

שמעתי רב אחד ביוטיוב שאמר ששינוי מקום לענין ברכה זה אפילו אם יוצא לחדר מדרגות. אולם זה לא נראה לי, כי לא יצא תחת כיפת השמיים.
מה דעתכם?

תשובה:

שלום וברכה

ביציאה לחדר מדרגות נחלקו הפוסקים אם היא נחשבת שינוי מקום המחייב ברכה נוספת או שדינה כיציאה מחדר לחדר בתוך הבית שלהלכה אינה שינוי מקום, כיון שסוף סוף אתה עדיין תחת קורת גג אחת. בשו”ת בצל החכמה ח”ו סי’ ע נקט שזה לא נחשב שינוי מקום, וכן כתב באור לציון ח”ב פרק יב סעי’ טז, ואילו בס’ שמירת שבת כהלכתה פרק נד ס”ק כז כתב בשם הגרש”ז אויערבך שיציאה לחדר מדרגות מחייבת ברכה נוספת, כיון שיש שינוי בבעלות על המקום [חדר מדרגות משותף לכל השכנים], לכן עדיף לברך שוב שהכל על משהו אחר, ואם אין – לא לברך פעם נוספת.