משלוח מנות לאבא / לאדם חילוני שאינו שומר מצוות

שאלה:

שלום וברכה
א. האם מותר לי לספר לחבר שאני רוצה ללמוד מסכת מסוימת שסיימתי אותה כבר פעמיים כדי לדרבן אותו להתקדם (הזמן דוחק ואני כבר רוצה לסיים אותה איתו דווקא). אציין שבאופן אישי אני מרגיש שאני צריך הרבה עבודה בעניין הגאווה ואולי לכן עדיף לשתוק?
ב. האם ניתן לקיים משלוח מנות לאביו? לאדם שאינו שומתו"מ?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה

1. אין כל בעיה, אדרבה, תזכה אותו. גם אל תאבק בגאווה, להיפך, תאבק בחולשה שלפעמים תוקפת ואומרת אני כלום וכו'…

2. בן הסמוך על שולחן אביו אינו יוצא ידי חובה במשלוח לאביו כי בעצם המנות הם של האב… אבל אם אינו סמוך על שולחנו הוא יוצא בכך ידי חובה אף שהאב אינו נחשב "רעהו".

בספר חזון עובדיה על פורים כתב, שיהודי חילוני שמכיר את שמירת התורה והמצוות ואינו מקיים, לא ניתן לקיים בו מצות משלוח מנות, כיון שאינו בכלל "רעהו" אבל מי שבגדר תינוק שנשבה יוצאים בו ידי חובה בדיעבד, אבל לכתחילה יש לתת לפחות משלוח אחד לאדם ירא שמים. הגרי"ש אלישיב עורר שאין לתת משלוח מנות לאדם חילוני [אלא אם כן מתבקש שתתני מחמת הקירבה שביניכם, כדי להמנע מאיבה] כדי שלא להכשיל אותו באכילה ללא ברכה.

מקורות:

2. ראה לקט יושר, וברכי יוסף סי' רכה, וכ"כ בדעת תורה למהרש"ם לגבי תלמיד השולח לרבו.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למכור לא אסרו כיון שאדם שיכתוב שלט בחנותו החנות מיועדת לדתיים בלבד, יגרום איבה וידוע בזה פסקו של הגרש"ז אויערבך, אבל לתת מתנה אכן יש לתת חפץ ולא אוכל.