המאחר לשחרית

שאלה:

שלום כבוד הרב,

הבוקר לצערי לא התפללתי שחרית כסדרה (וגם לא כסדר דין המאחר לתפילה מפאת קוצר זמן).

כך נהגתי:
אמרתי את ברכות השחר כולל מ"הנותן לשכוי בינה" והלאה ומיהרתי להתעטף בטלית ולהניח תפילין וכי היה לי זמן מועט לפני סוף זמן ק"ש אמרתי ק"ש ללא הברכות והתפללתי עמידה ואמרתי 5 פרקי הללויה ואז "עלינו לשבח".

עתה השלמתי את כל סדר השחרית, קרבן התמיד ופיטום והברייתא, קרבנות והברייתא, את כל הדזמרא, תחנון, וידוי ונפילת אפיים והלאה עד סוף שחרית.
כי כבר אמרתי את "עלינו לשבח" לא חזרתי לאומרו וגם לא אמרתי את ברכות הק"ש משום שחלף זמן הק"ש.

האם זה בסדר (בדיעבד)?
תודה הרב

תשובה:

שלום וברכה ידידי, למעשה יש כאן כמה טעויות. ראשית זמן ברכות קריאת שמע מסתיים בסוף זמן תפילה ולא בסוף זמן קריאת שמע. זה נשמע מפתיע קצת, אבל זה ככה… כמו כן, לדעת המשנה ברורה באונס ובשעת הדחק אפשר לאומרן עד חצות, יש חולקים ויש להזהר שזה לא יקרה, אבל אנו בני אשכנז נוכל לסמוך בזה על דברי המשנה ברורה בשעת הדחק גדול מאוד שלא יבוא.

כמו כן לא הבנתי למה דילגת כל התפילה לשמונה עשרה? אם היה קרוב לזמן קריאת שמע אז אכן יש לומר קריאת שמע ואז להתפלל הכל הנחת לפי סדר, יש לך עוד שעה שלמה עד סוף זמן תפילה…

בהצלחה