ספיחין במקומות שכבשו עולי מצרים ולא עולי בבל

שאלה:

יהודי קנה ברוסיא גזר, והתברר שמקורו בקבוץ עלומים (קבוץ דתי בעוטף עזה), שלכאורה נמצא בשטח כיבוש עולי מצרים ולא של עולי בבל. האם יש מקום להקל לו בדיעבד – גם אם יש איסור ספיחין שם, שמא היתר מכירה חל שם בגלל שלא כבשוה עולי בבל? (יש לציין שמצב הכלכלי היום ברוסיא הדרדר במהירות, וגם קילו גזר עכשיו – זה כסף).

תשובה:

אינני מתמצא היטב בגבולות הארץ, אבל אם אכן זה מקום שכבשו עולי מצרים ולא עולי בבל, לא נוהג שם איסור ספיחין, ראה משנה שביעית פרק ו משנה א, רמב"ם פרק ד הלכה כו. אלא שכתב החזון איש סי' ג ס"ק לב שאנחנו לא בקיאים מספיק ויש להחמיר במקומות המסופקים. לכן, אם השאלה שלך אם לסמוך על היתר מכירה, לדעתי אין לסמוך גם אם זה קצת יקר, אני מניח שבסופו של דבר מדובר בכמות ביתית ולא מסחרית, אם השאלה לגבי הגבולות, אם זה מסופק יש להחמיר אם בודאי, יש להקל.