פרנסה והשתדלות

שאלה:

לפי דברי המסילת ישרים בפרק כא שההשתדלות אינו מועיל אלא מוכרח וכיון שהשתדל מעט יצא ידי חובתו- א"כ מי שעובד משרה מלאה [לדוגמא מורה במשרה מלאה] האם מציעים לו שעות נוספות בסכום עתק של 4 שעות נוספות עוד 5 אלף שח האם יש כאן חסרון באמונה לעבוד שעות אלו- שהרי מזונותיו של אדם קצובין לו והוא עושה את ההשתדלות הרגילה בממוצע [משרה מלאה] אין לו להשתדל יותר מזה, ועוד יש לי לשאול האם לדוגמא אני עובד בבית ספר יסודי ומרוויח 8 אלף לחודש ואם אעבוד בבית ספר תיכון ארוויח 10 אלף לחודש האם אני צריך להשתדל למצוא עבודה בבית ספר תיכון או שמא אני יכול לטעון שאני עושה את ההשתדלות שלי [שוב במשרה מלאה- וזו הרגילות] ולכן זה לא משנה כמה ארוויח הרי שה' יתן לי כמה שמגיע לי בכל אופן, האם זה נכון לטעון זאת?

תשובה:

שלום וברכה ידידי, אני מודה על האמת שאין לי תשובה לשאלה זו, והיא בעצם חידת החיים, מה נדרש מאיתנו לעשות ועד כמה להשתדל, זה שונה מאדם לאדם, וכבר ידוע מדברי הראשונים שככל שאדם מאמין ובוטח יותר הוא אכן נזקק לפחות השתדלות, אבל כמה צריך אינני יודע. לדעתי כיון שאין לנו נביא שינחה אותנו בדיוק כמה לעשות, יש לנו לבחון שני פרמטרים עיקריים ולפיהם לנהוג: 1. השתדלות נורמלית, כלומר כיצד אדם נורמלי היה נוהג מול הצעה כזו. מה שרגילים והיא החלטה מושכלת ומקובלת בלי "להשתגע", יתכן וזה בכלל ההשתדלות. 2. מה זה דורש מאיתנו. כלומר, לא יתכן שאדם יעסוק כל הזמן בחיפוש אחר פרנסה ולא ישאר לו זמן ללימוד איכותי וקבוע בכל יום באופן יעיל. ברור שאם ריבוי ההשתדלות גורם לכך שאין תורתו קבע, אז זה לא מה שנדרש ממנו, שהרי המשנה אומרת עשה תורת קבע ומלאכתך עראי, אז בודאי זו הדרך הנכונה. אינני אומר שזה דוקא בכמות השעות, בזמנינו כל עבודה דורשת די הרבה שעות, אני מדבר היכן הראש נמצא, ואם עובדים כל כך הרבה עד שאין כמה שעות איכותיות ביום ללימוד יעיל, אז זו השתדלות מרובה מידי.

שיהיה תמיד רק שפע וקירבת אלוקים.