שדכן מתחיל וגומר

שאלה:

שלום לכבוד הרב
אם יש לראובן רעיון לשידוך, אבל היות והוא לא מתעסק בתחום השידוכים, הוא פונה לשמעון שהוא שדכן מקצועי, נותן לו את הפרטים של המשודכים, ושמעון מציע את השידוך לשני הצדדים עד לגמר המוצלח של השידוך.
האם מגיע לראובן אחוזים מדמי השידוך? ואם כן, כמה?

תשובה:

שלום וברכה,

שדכן הוא מי שהציע בפועל לצדדים את השידוך, ולכן אדם שיזם שידוך ופנה לשדכן שיציע את השידוך השדכן שהציע בפועל זכאי בדמי שדכנות. היוזם של השידוך לא זכאי בדמי שדכנות וגם לא בחלק מהדמי שידוך. אם הוא מתנה עם השדכן מראש שנותן לו רעיון לשידוך ודורש אחוזים, צריך השדכן לשלם לו אחוזים. אבל אם לא דרש זאת מראש לא זכאי לקבל אחוזים, כיון שאין מנהג לשלם למי שיוזם אחוזים מדמי השידוך.

בהצלחה.