נזק לרכוש משותף בשיפוץ

שאלה:

שלום וברכה.
האם נכון שאם אירע נזק לצינור ראשי של הבניין בקומה מתחתי בזמן שאני שיפצתי, תולים את הנזק בי עד שאביא ראיה?

תשובה:

שלום וברכה,

שכן בבית משותף שמשפץ חייב לשאת בהוצאות התיקונים, גם במקרה שלא ידוע שהנזק נעשה ממנו מסתבר שהנזק הגיע מחמתו וחייב לשלם. ורק אם יוכיח שהנזק לא הגיע ממנו ייפטר מתשלומים.

בהצלחה.

מקורות:

בקובץ מקבציאל (כרך ל עמוד שפ מאמר של הגאון הרב אשר חנניא זצ"ל) הובא פסק של מרן הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שפועל שהזיק ברכוש המשותף חייב ואין הבדל אם הפועל הוא שכיר או קבלן חייב לשלם את הנזק. ביאור דבריו, שההסכמה שנותנים לשכן להכניס פועלים לרכוש המשותף בתנאי שמקבל עליהם אחריות – מאחר והנזק שכיח בפועלים, אין לו לאדם רשות להכניס פועלים אלא אם כן נושא באחריות נזקיהם. הגאון הרב שפרן אמר בהלצה שפועלים ערביים בבניין דינו כגירי דיליה, ויש לחייב על הכנסתם.

ויש להוסיף, שכיח נזקים במהלך השיפוצים, חייב השכן שמשפץ לשאת בכל הנזקים שאירעו במהלך השיפוצים אא"כ יוכיח שהנזק לא הגיע מחמתו. וההסכמה שהסכימו שיכניס פועלים ויעבוד ברכוש המשותף על דעת שנושא בכל נזק שיהיה בבניין במהלך השיפוצים, אלא אם כן יברר שהוא פטור. וכן כתב בספר ועד הבית בהלכה