זכויות יוצרים בעבודת גרפיקה

שאלה:

גרפיקאית עיצבה עבורי ספר וכריכה עבורו. עיצוב הכריכה הועתק מעיצוב של ספר קודם (שעוצב ע"י גרפיקאית אחרת) ובוצעו בו שינויים שונים.

כעת מעוניינת שהגרפיקאית תשלח לי את הקבצים של הספר שערכה עבורי כדי להוציא ספר המשך בעיצוב דומה (ע"י גרפיקאית אחרת). האם היא יכולה לסרב לשלוח לי את הקבצים מטעם זכויות יוצרים? אבהיר שהעיצוב בוצע לפי בקשתי ולא לפי דמיונה או החלטתה ובהתאם לעיצוב קודם דומה שעשינו. כעת מוציאה ספר המשך לספר הקודם והעיצוב צריך להיות זהה אך סיימתי את ענייניי עם אותה גרפיקאית, מעוניינת לקבל רק את הקבצים לצורך המשך עבודה.

תשובה:

שלום וברכה,

בעבודה גרפיקאית העבודה שייכת לגרפיקאית ולא ללקוחה, אלא אם כן הותנה מראש שהלקוחה רוכשת את הזכות היצירה. ואם לא הותנה מראש הלקוחה לא יכולה להשתמש בגרפיקה עבור יצירות אחרות. והזכויות יוצרים שייכים לגרפיקאית ולא חייבת למסור את הקבצים ללקוחה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה תשובות רבות באתר שהבאנו שאיסור הפרת זכויות יוצרים נקבע לפי החוק, כין שכל האיסור מתחיל לפי החוק. ומאחר והחוק קובע שהזכויות שייכות ליוצר ולא ללקוח, הרי גם לפי הלכה הזכויות שייכות ליוצר.