תפילה על יהודי אוקראינה בשבת

שאלה:

יש מלחמה כעת בעולם ולצערינו יש גם יהודים שחיים בפחד וסובלים, ויש להצטער בצערם ונשיאה בעול במחשבה. האם גם בשבת יש לשאת ולחשוב בצערם. או שאסור בשבת [לצערינו דרגת רוב בני האדם שגם שחושבים ורוצים להשתתף לא מצטערים בזה ממש – האם למרות זאת אסור לעשות כן בשבת]

תשובה:

אני חושב שיש להשתתף בצערם ואולי להזכיר אותם במי שבירך בבית הכנסת. שהרי על עת צרה כזו מתריעים ומתפללים ומתחננים בשבת.

מקורות:

רמב"ם הלכות שבת פרק ל הלכה יב:

אסור להתענות ולזעוק ולהתחנן ולבקש רחמים בשבת ואפילו בצרה מן הצרות שהצבור מתענין ומתריעין עליהן אין מתענין ולא מתריעין בשבת, ולא בימים טובים, חוץ מעיר שהקיפוה גוים או נהר או ספינה המטרפת בים שמתריעין עליהן בשבת לעזור אותן ומתחננין ומבקשין עליהן רחמים.