קנס בגין איחור בתשלום – ריבית

שאלה:

שלום לרבנים שאלה של ריבית אני מוכר דירה העו"ד רוצה להכניס סעיף כל יום איחור בתשלום הקונה ישלם 600 ש"ח קנס לכל יום שאלתי א- האם זו ריבית . ב-אם נכתוב בחוזה הכל לפי היתר עסקה זה מועיל על הצד שזה ריבית ג-אם נסכם בעל פה שהכל לפי היתר עסקה בלי להכניס סעיף בהסכם זה מועיל ?(אציין שהעו"ד לא מוכן קנס אחד אלא כל יום קנס ) יישר כח

תשובה:

שלום וברכה,

קנס המתרבה הרי זה איסור ריבית. ולכן אם קונסים עבור כל יום איחור סכום מסוים יש בדבר משום איסור ריבית. אם כותבים שטר היתר עסקה לפעמים זה מועיל ולפעמים זה לא מועיל. אם הריבית הוא ריבית מסתברת שמשלמים בשוק, אין איסור ריבית. אבל ריבית שלא מקובל לשלם בשוק, לא מועיל על כך היתר עסקה. ולכן אם ה600 ש"ח ליום זה שווה בערך לכ17% לשנה מועיל ההיתר עסקה. כנראה שזה הרבה יותר מ17% לשנה ולכן לא יועיל כאן היתר עסקה.

בהצלחה.