צירוף למנין דרך חלון

שאלה:

בוקר טוב הרב. מי שמתפלל באולם שמחובר לבית הכנסת כשהחלון המקשר סגור ולא רואים דרכו כלום…(יש עליו מדבקה עם ציור) ומשאיר הכל סגור. האם יש לו מעלת תפילה בציבור או רק מעלת תפילה בזמן שהציבור מתפללים? אשמח גם למקור לעיון. יום טוב לרב.

תשובה:

לפי המבואר בשו"ע בסי' נה סעי' יד, צריך שאחד יראה פניו ממש, אבל אין צריך שכולם יראו פניהם. כמובן לא צריך להסתכל דוקא, ומספיק שרואים אותו, גם אם פניו מוסבים לצד אחר. אגב בכף החיים שם מצדד שאם מדובר בחלון זכוכית סגור, גם אם רואים זה לא מועיל, כיון שיש לזה דין מחיצה. במקרה שלך אני מבין שזה כלל לא שקוף, ואם כן זה לכאורה לכל הדעות רק מעלה של בשעה שהציבור מתפללים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש לציין כאן הערה חשובה. השואל מדבר על מקרה שכבר יש מנין בלעדיו. במקרה כזה הרבה פוסקים כמו ערוה"ש שם ופ"ת כתבו שמספיק ששומעים את החזן ולא צריך כלל ראייה. אמנם לפי המשנ"ב לא נראה כן אבל בכל זאת, הערה חשובה.