להתחמק מתשלום כדי שחברו לא יגבה ממנו יותר

שאלה:

בניתי מפרסת מעל תקרה של שכנים שאינם שומרי תורה ומצוות. הם לא ביקשו תשלום ושום דבר. לאחר זמן [כחצי שנה] פנה אלי מתווך מטעמם שכנראה התסיס אותם וטען לתשלום. "מביני דבר" אמרו שכדאי לדחות אותו בלך ושוב עד שימאס לו…ולבעלי הבית זה לא באמת בוער…
מצד שני, את האלוקים אני ירא, ואני יודע שע"פ דין תורה אמת בדבריו, ומגיע להם נהנה
דא עקא, שצורת השווי שלו אינה ע"פ תורה, ואם אני אשתף איתו פעולה לא יסכים לגבות רק כפי ההלכה אלא ירצה כפי המקובל שם [עיר חילונית]
האם מחמת שאני יודע שהוא ירצה אולי יותר מהמגיע לו, מותר לי להתחמק ממנו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם ברור לך שהשכן יגבה יותר ממה שמגיע לו לפי הלכה, מותר לך להתחמק מהחוב, ונחשב שהוא מפסיד את עצמו. אבל כיון שהחוב לא מתבטל עדיף שתגיע איתו להסכמה על ידי שליח שיאמר לו שאתה רוצה לשלם לו סכום על ההרחבה. ואם אין אפשרות אתה יכול להתחמק מהתשלום.

בהצלחה.

מקורות:

מהט"ז מבואר שאם התובע יגבה יותר מחיובו יכול להתחמק מתשלום וז"ל: הט"ז חושן משפט סימן שסט סעיף ו: נ"ל דאם א"א להנצל מלתת מותרות אא"כ ישמוט ממנו ואז לא יתן לו אפילו חק שלו, דאינו חייב להמסיר מעותיו לגזלן והגזלן הוא דאפסיד אנפשיה, אלא דמ"מ יראה שיבליע לו בחשבון במקום אחר באופן שיגיע לידו המכס המגיע לפי הדין.