שואל שלא עשה קניין לחפץ והחפץ נגנב

שאלה:

ראובן השאיל את מכוניתו לשמעון, ושמעון השאיר את מפתחות הרכב בתוך הרכב ויצא לזמן ומה, והנה כשחזר גילה שהמכונית נגנבה.
שמעון טוען לראובן שהוא לא עשה שום קניין במכונית וקים ליה כדעת השו"ע שלא קניין הוא אינו חייב לשלם.
עם מי הדין?

תשובה:

שלום וברכה,

השו"ע בסימן רצא ובסימן שז הביא מחלוקת האם שומר צריך קניין. והש"ך הכריע שצריך קניין. וכן השו"ע בסימן שמ הביא שיטה אחת שצריך קניין. הנתיבות סימן שמ ס"ק ח חידש שאם השתמש בחפץ השאול לכו"ע מתחייב כשואל וזה עדיף מקניין. ולכן אם נהג ברכב הרי זה קניין משיכה. ואם התיישב ברכב, לדעת הנתיבות הרי זה שימוש ונעשה שואל. ואם אכן לא היה שום קניין ולא שימוש ברכב, אין עליו חיוב שואל ופטור השואל.

בהצלחה.