גיזום עץ בשמיטה לצורך מעבר

שאלה:

שלום
האם מותר לקצץ חלק מעץ לימון שמפריע בשמיטה?

תשובה:

ככל שניכר בגיזום שהוא לא להשבחת האילן אלא לפינוי מקום למעבר, אין איסור בשביעית. למשל, כאשר אתה גוזם רק בצד אחד ולא בצד השני וכיוצא בזה. העיקר שיהיה ניכר היטב שזה אינו גיזום מקצועי והמטרה היא לא לצורך האילן.

מקורות:

ראה משפטי ארץ פרק ד סעי' כו. על גיזום לנוי נחלקו הדעות, ראה השיטות בזה בס' משפטי ארץ פרק ד סעי' יט.

וכך כתב המשפטי ארץ בסעיף כו מותר לקצוץ ענפי אילן סרך לסכך בהם סוכתו או כדי שלא יפריעו למעבר ובלבד שלא יתכוין גם לתועלת האילן. במה דברים אמורים באדם רגיל שאינו יודע את כללי הגיזום המקצועיים דהיינו שאינו יודע איך גוזמים עצים כדי להשיג את התועלת המכסימלית מגיזום זה אך היודע את כללי הגיזום צריך לשנות ולגזום שלא על פי כללים אלו כגון שישארי זיזים ארוכים או שיגזום רק מצד אחד של העץ. וראה בהערה שם שדברים אלו הם מסקנת החזון איש בסעיף יט ס"ק טו שמותר לזמור אם אין כוונתו לתועלת האילן