לתרומות לחץ כאן

כשרות חומר הברקה לתפוחי עץ – שלאק

שאלה:

קיבלתי תפוחים אדומים ויפים, מתאר לעצמי שהם בהכשר רבנות.
האם צריך לחשוש על הציפוי שלהם שהוא לא כשר? חוץ מזה אני מפריש עליהם מעשרות.

תשובה:

שלום וברכה

עדיף לקלף את התפוח, מחמת דעת המחמירים, אף שהמיקל יש לו על מי לסמוך.

[לגבי חשש ערלה, יש לשאול ספציפית בבית המדרש לחקר החקלאות אמונת אי"ש, זה משתנה כל שבוע לפי אחוזי הערלה בארץ, ראה באתר שלהם].

מקורות:

תפוחי העץ הללו נמרחים בדרך כלל בדונג “שאלק” המתמצה מן הדבורים, ולגביו נחלקו הדעות אם דינו כשרץ או שהוא בעצם בא מהפרחים אותם מוצצות הדבורים בדומה לדבש, ראה מאמר מקיף בענין זה מהרב יהודה שרשבסקי בקובץ בית הלל חלק ו’, שם הוא מציין שהגר”מ פיינשטין צידד להקל בזה, ואחת מסיבותיו, שהדונג הזה כלל אינו מתעכל בגוף האדם ואינו נחשב כאוכל, ההתייחסות אליו הוא כאל ציפוי לאוכל ולא כדבר מאכל בפני עצמו, וכן צידד שם שדינו כדבש, וכן נטה להתיר הגרש”ז אויערבך, אולם הגרי”ש אלישיב נטה לאסור, והביא שכמה ממערכות הכשרות אסרו זאת בשימוש, ביניהם רבנות ירושלים. אני מניח שעיקר החשש הוא מהדונג הזה שהוראת הפוסקים לקולפו מחמת הספקות שבדינו.

השאר תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

שאלות שנצפות עכשיו:

מאמרים אחרונים

מדריכים הלכתיים

הכנו עבורכם
דבר תורה לשבת!

מחפשים כל שבוע איזה דבר תורה להגיד בשבת?

מעכשיו תקבלו כל שבוע דבר תורה ואת כל השאלות הכי מעניינות אליכם למייל