החזר כמה נזקים

שאלה:

שלום כבוד הרבנים.

ברצוני לשתף אתכם במספר מקרים הנוגעים לנזקים שעשיתי לפני כמה שנים.
הייתי רוצה לעשות תשובה ולתקן מה שצריך לתקן, אבל אני לא ממש יודע מה לעשות ולמי לפנות, ובאילו מקרים אני מחויב לשלם הנזק, אם בכסף או אחרת.
זו הסיבה שאני משתף אתכם את המקרים האלו.

הנה המקרים:

א) פעם, כשעוד הייתי ילד קטן (בן שש, אולי) והייתי בבית הספר, לכלכתי את אחד מהבגדים שלי. אז ניצלתי רגע שבו לא היה מישהו כדי לקחת בגד אחר של ילד אחר, ועזבתי את הבגד המלוכלך שלי שמה.

לדעת שהייתי ילד קטן, האם אני צריך לעשות משהו כדי לתקן את זה?

ב) פעם אחרת בבית הספר, כשהייתי בערך בן 8, ראיתי לוח גיר כל כך מלוכלך שרציתי לנקות אותו עם מטלית לחה, ועשיתי את זה.
אבל בימים שלאחר מכן המורים לא יכלו לכתוב כרגיל, וזמן קצר לאחר מכן הוחלף הלוח הזה בלוח חדש.
דאגתי כי חשבתי שאולי זו הייתה אשמתי שבית הספר היה צריך להחליף את הלוח הזה.
אבל אולי גם כן שבכל מקרה הנהלת בית הספר היו רוצים להחליף הלוח הזה, גם אם לא ניקיתי אותו הלוח.

האם זו הייתה אשמתי?
האם עלי לשלם את שווי הציור החדש המדובר?

ג) פעם אחרת, כשכבר הייתי בר מצווה (אני חושב), הייתי בבית ספר, ובאותו יום כעסתי כל כך שבעטתי בפח אשפה.
אני לא ממש זוכר את המידות של הסל הזה, אבל נראה לי שהיה לה נפח של בין 30 ל-50 ליטרים.

האם אני צריך להחזיר את הסל הזה, או שאני יכול להגיד לעצמי שעם הזמן היה צריך לסלוח לי על זה?

ד) פעם אחרת, במהלך תפילה בבית כנסת, הרגשתי מאוד עצבני, ובשלב מסוים הייתי כל כך עצבני שנשכתי את הכריכה של סידור של בית הכנסת הזה שהשתמשתי בו להתפללל.

נכון שבסופו של דבר זה לא הרבה, וזה לא היה נזק נורא, אבל האם אני צריך להחזיר את הספר, ואם כן, האם אני צריך לשלם על כל הספר, או רק על החלק שפגעתי בו?

ה) פעם אחרת, גם באותה הפעם, אני כעסתי עד כדי כך שבעטתי בדלת, ואני חושב שקצת פגעתי בה.
אבל הדלת הזו נתנה גישה לאזור נידון (מכיוון שהמקום הזה עלה באש), והנהלת של אותו בית הספר רצה למנוע מהתלמידים לגשת לאיזור ההוא.

לדעת זאת, האם עליי להחזיר את הנזק, ואם כן, האם עלי לשלם את כל הדלת, או רק חלק מהדלת (החלק שפגעתי בו)?

ו) פעם הייתי בבית מדרש, ובטעות פגעתי בכריכה של ספר.
ואז לקחתי נייר דבק (שהיה שלי) כדי לתקן את הספר כמיטב יכולתי, אבל עדיין הספר נפגע מכיוון שהוא איבד מאיכותו.

האם אני צריך להחזיר את הספר הזה, או לשלם את ערך הנזק שנגרם, או שאני יכול להגיד לעצמי שזה לא שווה את זה, מכיוון שעם כל הזמן שחלף הם היו מוותרים ואז אין אני צריך להחליף כל דבר?

ז) פעם אחרת, עדיין בבית הספר, דיברתי עם מפקחת בית ספר בחדר שבו היו מחשבים, וכל כך התעצבנתי שבעטתי ברגל בתחנת עבודה במחשב של החדר, אבל אני לא יודע אם גרמתי נזק למשהו (מגדל מחשב, או מסך, או שולחן, או משהו אחר).

מכיוון שאני בספק, האם אני עדיין צריך לתת כסף כדי לתקן נזק כלשהו?

ח) פעם אחרת, היו לי הרבה בעיות עם אחד מבני המשפחה שלי, וכל כך כעסתי עליו שקללתי אותו – (בשקט, שאף אחד לא ידע). הקללה הייתה בערך: "שימות לפני סוף השנה הזו".
אבל אחרי כמה דקות, התחרטתי, ואמרתי שאני מוחק את כל מה שאמרתי.
ואז, אחרי כמה ימים, אדם זה עבר תאונת דרכים, לא עלינו. המכונית שלו הייתה בלתי ניתן לשחזור, אבל הוא יצא ללא פגע, ברוך השם.

האם אני צריך להגיד לעצמי שזו הייתה אשמתי אם הוא עבר תאונת דרכים?
והאם אני ͏צריך להחזיר את המכונית שלו בגלל זה?

תודה מראש על העזרה.
כל טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

נקדים בארבעה יסודות: 1. קטן שהזיק פטור מלשלם. (שו"ע סימן שמט, ג). 2. אם יש לו ספק אם היה קטן בזמן שהזיק או שמא היה גדול, פטור מתשלום כדין איני יודע אם התחייבתי ואין צד אחר שתובעו. 3. מזיק צריך לשלם את תיקון הנזק, ואם לא שייך לתקן או שלא שווה לתקן יש לשלם את הירידת ערך, ואם גם אין ירידת ערך פטור המזיק. 4. חובת תשלומים לא פוקעת אלא עד שישלם וגם אם עובר שנים רבות החיוב בעינו עומד וחייב המזיק לשלם.

לכן בשאלה 1 ו2 אתה פטור כיון שהייתה קטן. בשאלה 3 אם אתה מסופק אתה פטור ואם אתה חושב יותר שהייתה בגיל מצוות אתה חייב לשלם, והחוב לא פוקע עד שתשלם. וכל עוד שמחילה מפורשת לא נפטרים מתשלום. בשאלה 4 ו6 אם ניתן לתקן יש לשלם על הנזק. אם לא ניתן לתקן משלמים ירידת ערך. ואם ערך הסידור לא ירד פטור מתשלום. בשאלה 5 ו7 צריך לשלם דמי תיקון. בשאלה 8 אין תשלום על נזק של קללה, אם בכלל הקללה היא שפגעה.

בהצלחה.