כמות האנשים המינימאלית ביותר בשביל קיום כל הלכות החתונה

שאלה:

שאלה: מה היא כמות/מספר
האנשים המינימאלית ביותר
בשביל קיום כל הלכות החתונה הכרחיות ?
הזוג שמתחתן, רב-אחד, ו-שני-עדים ?
-האם באמת הכרחי שיהא נוכח
מניין 10 גברים-יהודים ?
-אם כן-הכרחי מניין 10,
-האם החתן, הרב,
ו-2 העדים כולם נספרים במניין הזה ?
-כך שצריך רק עוד 6 גברים-יהודים ?
האם בתקופת שיא-גל-קורונה
קיים היתר בלי-מניין 10 ?
תודה,

תשובה:

שלום רב,

חתונה מינימלאית צריכה 11 נפשות. כי צריכים עשרה אנשים בשביל הברכה וכולם יכולים להיכלל בתוך העשרה (הרב, העדים, ההורים, החתן בעצמו). וכמובן צריכים גם את הכלה. בלי עשרה אסור להתחתן כי ברכת חתנים כאמור מחייבת עשרה. וכך נפסק בשו"ע סי' סב סעי' ד': "אין מברכין ברכת חתנים, אלא בעשרה גדולים ובני חורין, וחתן מן המנין, בין כשאומרים אותה בשעת נשואין בין כשאומרים אותה אחר ברכת המזון".

וכתב שם הבית שמואל: "ובמקום דליכא עשרה אין לעשות נישואים כ"כ הרשב"א ובפסקי מהרא"י חולק ע"ז והב"י הסכים לדברי הרשב"א ובד"מ כתב אין דבריו נראים אלא אין הברכות מעכבין מיהו לכתחילה יש ליזהר ולהדר אחר עשרה, ואם א"א בעשרה אלא בטורח גדול הוי כדיעבד כמ"ש בת"ה טורח גדול הוי כדיעבד וברכת ארוסין לכ"ע א"צ עשרה אלא לכתחלה כמ"ש ס"ס ל"ד ".