השבת גזלה לאחר שנים רבות

שאלה:

שלום וברכה
הנני משתייך לקהילה מסוימת. אבי שיחי' עבד לפרנסתו באחד ממוסדות הקהילה לפני כ-20 שנה. הייתה לו גישה לארכיון שם.
לפני כשנתיים מסר לי אבי חומר ארכיוני רב שיש לו מעת שעבד שם. ועל חפץ אחד לפחות הוא אמר לי מפורשות שלקח לעצמו ללא ידיעתם (מדובר במקור ולא בהעתק, כלומר אין להשיג מוצר זה ממקום אחר).
השאלה מורכבת מכמה שאלות:
1. האם עליי להשיב את אותו פריט?
2. האם עליי לחשוד שגם השאר נלקח שלא ברשות?
3. אם אבי טוען שהם חייבים לו כסף רב (הוא סיפר לי בכמה הזדמנויות, בלי קשר לאותו פריט) האם זה משנה את הדין?
4. אם צריך להשיב אז למי? אלו שעבדו שם בזמנו בארכיון כבר אינם שם, אינני יודע אם הארכיון קיים בכלל, ואם כן, אינני יודע אם מנהל הארכיון כיום הוא בעלים כדין (ייתכן שגם הוא השתלט על הארכיון ואין לו שום עדיפות על פניי).
5. אם אני צריך להשיב, אז מתי? האם מיידי, ואז כשיתברר לאבי הוא יכעס עליי, ולכן אולי כדאי לחכות לשעת כושר.
יישר כוחכם שאתם מצילים אותנו מן הגזל.

תשובה:

שלום וברכה,

הארכיון שבידך שייך להם, ולכן אם לא ברור לך שהם חייבים, עליך להוציא את הארכיון ואסור לך להחזיק בו אם אתה לא יודע פרטים מדויקים אסור לך לתפוס עבור חוב או להחליט שאין על כך בעלות, אתה צריך להיות בקיא היטב ואסור לתפוס ממון שלא שלך בגלל אולי ואולי…

אם אביך טוען שהם חייבים לו והוא יכעס אם תחזיר להם, עליך להחזיר לו את הארכיון ולומר לו שהוא יעמוד מולם. אבל אתה לא אמור להחזיר בדבר שאתה יודע שהוא לא שלך.

בהצלחה.