הזיק חפץ בודד והחפצים אלו נמכרים במארזים – איך ישלם המזיק?

שאלה:

שלום, אדם שבר את מגן הרוח של הרכב שלי, בדלת השמאלית הקדמית.
אבל לא מוכרים אותם ביחידות, רק בסט. האם הוא חיב לקנות לי סט מלא של 4 מגיני רוח?

תשובה:

שלום וברכה,

המזיק צריך לתקן את הנזק או לשלם כסף שבכף יוכל לתקן את הנזק. במקרה שלך אם המזיק ישלם עלות של מגן אחד מתוך 4, לא יוכל הניזק להשלים את הנזק. ולכן המזיק יקנה 4 מגיני רוח וייתן מגן רוח אחד לניזק.

בהצלחה.

מקורות:

אם המזיק ישלם מחיר של מגן רוח אחד, לא יצא ידי חובת תשלומים – שלמרות שחיובו הוא בתשלומים אך צריך שהתשלום יאפשר את השלמת הנזק, וכן מוכח קצת מלשון הש"ך סימן צה ס"ק יח: "אבל היכא שאפשר לתקן מסתברא שחייב המזיק לתקן הנזק, ואפילו תימא שאין חייב, מ"מ דעת הראב"ד נכונה, וכונתו דהיכא שאפשר למלאות החפירות ואף שאינו חייב לשלם אלא דמים מ"מ ודאי בדמים שיתן לו ימלא החפירות". מוכח קצת שאף לרמב"ם שאין חיוב למלאות החפירות אלא לשלם, אבל החיוב תשלומים לשלם שיתמלאו החפירות. ולכן צריך שתהיה אפשרות לניזק לתקן את הנזק עם התשלום, ואם אין אפשרות לתקן את הנזק לא יצא המזיק יד"ח.