האם מותר לקבל אחוזים מאיש מקצוע על עבודה שהוא עושה ללקוח שלי.

שאלה:

אני אדריכלית ומעצבת פנים.
מקובל אצל מעצבות שאנשי מקצוע שהן עובדות איתם מול הלקוח- הן מקבלות אחוזים ממה שהאיש מקצוע מרוויח(לדוגמא -איש גבס יכלול בהצעת מחיר ללקוח את האחוזים שהוא יעביר למעצבת)
השאלה שלי אם זה בסדר מבחינה הלכתית, כי הלקוח כבר שילם פעם אחת למעצבת על העבודה, וברגע שהאיש מקצוע מחשב הצעת מחיר יותר גדולה בגלל האחוזים שהוא מעביר-זה יוצא שהלקוח משלם פעם שניה! והוא לא התכוון לזה במחיר שהוא לקח את המעצבת.
אדגיש שזה דבר מקובל מאד אצל המעצבות וזה בדר"כ מה שקורה מול נגרים וכו..
שאלה נוספת-ברגע שהמעצבת מקבלת אחוזים אין לה עניין לחפש את הכי טוב בשביל הלקוח כי חשוב לה לעבוד עם מי שהיא תרוויח ממנו-שזה גם סוג של גניבת דעת?
וכן-האם יש צד שונה ברגע שהלקוח יודע שכך הם פני הדברים.
תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

התשלום שהמעצבת מקבלת שכר מאנשי המקצוע זה תשלום של תיווך שמגיע לו מהבעל מקצוע ולא מקבל מהלקוח – ולכן אין איסור לקבל דמי תיווך מהבעל מקצוע. כיון שהמעצבת לא מקבלת שכר כפול מהלקוח, אלא תשלום מהלקוח ותשלום נוסף עבור התיווך מהבעל מקצוע.

בהצלחה.