הריסת בנין לצורך הכשרת קרקע לזריעה

שאלה:

במסגרת לימודיי בת"ת "מגן אבות" בבית שמש, למדתי עם התלמיד המצוין אבי קיבריט ני"ו מכיתה ז', והוא שאל שאלה חזקה, שאין לי עליה תשובה, ואבקש מרבני "בית ההוראה המרכזי לדיינות" לענות תשובה הלכה למעשה.

למדנו שבשנת השמיטה אסור להכין את הקרקע לזריעה לאחר השמיטה, בשנה השמינית.

אבי נ"י שאל : אם יש קרקע שיש עליה בנין, ואני רוצה להסב את הקרקע לקרקע חקלאית, לזרוע בה לאחר השמיטה בשנה השמינית,
ולצורך כך אני צריך להרוס את הבנין עד היסודות, כולל היסודות, ולפנות את הפסולת,
מה מותר ומה אסור לעשות בשנת השמיטה עצמה ? לשבור את הבנין ? רק עד היסודות ? כולל היסודות ? כולל פינוי הפסולת ? או שפינוי היסודות והפסולת כבר נחשב חרישה, שמכשירה את השדה לזריעה בשנה החמישית?

אודה לפני מרנן רבני בית ההוראה על תשובה מפורטת.
בברכה
י.א.שפירא

תשובה:

שלום וברכה

לכבוד הרב שליט"א ותלמידו יניק וחכים המשמח את רבו כפי שניכר מתוך הדברים.

לכאורה, ככל שכל המטרה בהריסת הבנין היא רק כדי להכשיר את המקום לזריעה, יש להמתין עם הריסתו עד לאחר שנת השמיטה. שכן מה שאמרו במשנה פרק ג משנה ז נוטל את העליונות ומניח את התחתונות הנוגעות בארץ, פירש הרמב"ם, באופן שרצונו ליטול את האבנים, אבל כאשר הכוונה להכשיר את הקרקע, גם אם משאיר אבנים למטה הוא בכלל האיסור. ולא מצאתי מי שיאמר כמה שכבות בכלל דין זה, בפשטות הכל הולך אחר כוונתו וכיון שהרעיון עתה להכשיר את המקום לזריעה אסור.

תזכו להמשיך להגדיל תורה ולהאדירה.

הצטרף לדיון

תגובה 1