מעיל שנקרע מזיז בולט בגדר

שאלה:

הלכתי ברחוב ליד הגדר ושרוול המעיל שלי נתפס בברזל שיצא מהגדר ונקרע, האם אני הזקתי את עצמי, שהרי אני הלכתי צמוד לגדר או שבעל החצר חייב לשלם לי על המעיל, וא"כ כמה ישלם? (זה מעיל משומש, אבל אני צריך לקנות חדש)? (אשמח למקורות אם אפשר)

תשובה:

שלום וברכה,

הברזל שבולט דינו כבור המזיק – כל תקלה ברשות הרבים שאנשים עוברים ונתקלים בה, מוגדר כבור ברשות הרבים. אולם בבור יש חידוש של התורה שנזקי כלים שהוזקו בבור פטור בעל הבור, שכתוב ונפל שם שור או חמור ודרשו חז"ל שור ולא אדם חמור ולא כלים. ולכן אותו אחד שהניח את הברזל על נזקי המעיל. אבל חשוב לדעת שעליו להסיר את הנזק שלא יזיק אנשים.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1

  1. כדאי להוסיף שבספר ברכת שמואל להגאון ר' ברוך בער זצ"ל (ב"ק סימן ב') כתב שיש חיוב לצאת ידי שמים על היזק כלים בבור.
    אמנם החזו"א (ב"ק סימן ב' סק"ז) כתב שאין חיוב אף לצאת ידי שמים.