חזרה על גבי כלי הפוך

שאלה:

א) האם מותר להניח בשבת תבנית ריקה על הפלטה ועליה להניח מאכלים לחימום? או שזה צריך להיות מונח שם מלפני שבת? כלומר כלפי התבנית גם יש איסור לחמם אותה?

ב) האם יש גובה מינימום שהתבנית צריכה להיות? או שתבנית לעוגיות – מאוד נמוך – ממש כמה מ”מ גובה – יספיק?

תשובה:

מותר גם בשבת עצמה להניח תבנית הפוכה על גבי הפלטה [הפוכה כדי שיהיה הפסק אויר] ואין צורך להניחה שם לפני שבת בדוקא. אמנם יש עדיפות לשים לפני שבת ככל שמדובר בתבנית שהיא כלי שמלאכתו לאיסור, שעדיף שלא לטלטלו כשיש אופציה של היתר כמבואר במשנה בררה בתחילת סי' שח.

לא ידוע לי על שיעור מינימום העיקר שזה מפחית את החום באופן משמעותי.

יש לדעת שהגרי"ש אלישיב סבר על פי דברי הפרי מגדים בסי' רנג שלא די בכלי ריק הפוך אלא מותר רק על גבי כלי מלא [יש חילוק בפוסקים בין דין קדירה מלאה היינו סיר מלא שנמצא כבר על הפלטה או הבלעך שהוא יותר קל לקדירה ריקנית שזה חמור יותר], אבל לכאורה אין חובה להחמיר בזה אלא על גבי אש או בלעך ששם יש איסור חזרה לדברי הכל, אבל בפלטה חשמלית שאינו מקום המיועד לבישול ויש שהקלו שבכלל לא נוהג שם דין חזרה, די להחמיר כדעת הגרש"ז אויערבך לשים כלי הפוך.

שבת שלום ומבורך