ברכה אחרונה על בריה

שאלה:

שלום-מדוע אומרים קדיש יתום בהלויה לאחר משנת עקביא בן מהללאל ולא קדיש על ישראל כמו אחרי לימוד? ברכה אחרונה על בוטן אגוז וכדומה-האם צריך קודם לאכול שיעור או מספיק יחידה אחת כדין בריה(כמו ענב)? תודה לכבוד הרב המשיב

תשובה:

שלום וברכה

1. אינני חושב שהקדיש נאמר בגלל המשנה שאמרו, אלא כחלק מסדר ההלוויה אומרים קדיש יתום.

2. ודאי אגוז נחשב בריה, אבל דין ברכה אחרונה על בריה אינו כה פשוט, זה ספק גדול, ולמעשה אין להכנס לספק ברכות, אלא או שלא אוכלים בריה או שאוכלים שיעור כזית.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות ברכת הפירות סימן רי

סעיף א

האוכל פחות מכזית בין מפת בין משאר אוכלים, והשותה פחות מרביעית בין מיין בין משאר משקים, מברך תחלה ברכה הראויה לאותו המין, ולאחריו אינו מברך כלל; ויש מסתפקים לומר שעל דבר שהוא כברייתו, כגון גרגיר של ענב או של רימון, שמברכין לאחריו אף על פי שאין בו כזית; לכך נכון ליזהר שלא לאכול בריה פחות מכזית. הגה: ולא מקרי בריה אלא אם אכלו כמות שהוא, אבל אם לקח הגרעין ממנו, לא מקרי בריה (הר"י פ' כיצד מברכין וב"י בשם רשב"א); ויש מסתפקים עוד בברכה אחרונה של יין אם מברכין אותה על כזית; לכן טוב ליזהר שלא לשתות (אלא) פחות מכזית, או רביעית.