רכב שניזוק בבור

שאלה:

שלום,
האם רכב נחשב לכלי לענין שנפל לבור ובור פטור על נזקי כלים?

תשובה:

שלום וברכה, רכב נקרא כלי ולכן רכב שנתקל בבור והוזק בעל הבור פטור. וכן אדם שהניח מסמרים על הכביש, ורכב שעבר התפנצ'ר, פטור בעל הבור. ברור שבעל הבור עבר איסור בכריית הבור. אבל חיוב תשלומים אין עליו. יש מחלוקת חזו"T וברכת שמואל האם בעל הבור חייב בידי שמים או לא.

בהצלחה.

מקורות:

וראה בספר משפטיך ליעקב סימן כב שכתב כן. וכמו שכתב רמב"ם הלכות נזקי ממון פרק יג הלכה ט במה דברים אמורים שהוא חייב בנזקיו של שני בשהוזק גופו של שני אבל אם הוזקו כליו פטור שאינו חייב על הכלים בבור וכל תקלה תולדת בור היא כמו שביארנו. וכן ביאר בפרק יג: הלכה ב הבור מאבות נזקים הוא ותולדותיו כמוהו מועדין מתחלתן, וכל המניח תקלה הרי זה תולדת הבור ואם הוזק בה אדם או בהמה משלם זה שהניח התקלה נזק שלם בין שהפקיר התקלה בין שלא הפקירה, ואם הוזקו בה כלים פטור. ובהלכה ג: כיצד המניח אבנו או סכינו או משאו או תבנו וקשו וכיוצא בהן ברשות הרבים והוזק בהן בין אדם בין בהמה חייב נזק שלם, וכן אם הניחן ברשותו והפקיר רשותו ולא הפקירן, נתקל בקרקע ונחבט בתקלה זו והוזק בה חייב בעל התקלה, ואם הוזקו כלים בכל אלו או נטנפו פטור.