הנפטרים רואים מה קורה בעולם הזה?

שאלה:

שלום
האם הנפטרים לדוגמא אבא שלי ז"ל רואה אותי מלמעלה?
אם אני מסתכלת על תמונה שלו ומדברת אליו האם רואה ושומע?
תמיד אומרים הוא שומר עליך מלמעלה מה הכוונה

תשובה:

שלום וברכה

ידועים דברי הגמרא בברכות יח ע"ב שם מבואר שהמתים יודעים מה קורה עם צאצאיהם, אף שבתוס' בסוטה לד ב פקפקו וצידדו שלמסקנת הגמרא אינם יודעים, וראה בהגהות בן אריה בסוטה שם שהנושא הזה נשאר עדיין במחלוקת בין האמוראים, כל זה פחות משמעותי בשבילנו, מה שחשוב הוא שהצאצאים יכולים לגמול הרבה מאוד חסד עם המתים! כל מעשה טוב שאת עושה לעילוי נשמתם מועיל מאוד! גורם להם נחת רוח ושמחה!

כאשר באים לקברם הם ודאי יודעים, כך מבואר בברכות שם ועוד מקורות רבים, ויש שכתבו שכאשר באים לבית הקברות יש לקחת פרוטה ולומר הרינו מייחד פרוטה זו לצדקה לעילוי נשמת הנשמה שתודיע לפלוני בן פלוני שבאתי לקברו, ואז נשמות שנמצאות בקבר רצות להודיע לאותה נשמה שהגעת. מקורות לכך בספרו של המקובל רבי סלמן מוצפי זיע"א.

בכל מקרה אין משמעות דיבור לתמונה… ובכלל יש איסור שנקרא ורש אל המתים, לא מבקשים ממת בקשות, רק מבורא עולם.

הנפטרים אינם שומרים עלינו, מי ששומר עלינו הוא בורא העולם, אבינו אב הרחמן.

בשורות טובות ישועות ונחמות.