תפילה מול פחי אשפה כשיש מחיצת זכוכית

שאלה:

לכת"ר שלום וברכה ,
סמוך לביתנו פתחו בית כנסת במתחם של חנויות .
יצא לי באחת השבתות לשמוע קריאת התורה ולהתפלל בבית הכנסת .
עם זאת ממש בחזית בית הכנסת עומדים מתקני אשפה וכן דלתות בית הכנסת שקופות כך שמה שמבחוץ נראה בתוך בית הכנסת .
המרחק בין בית הכנסת למתקני האשפה הוא לא רב , אך יש מעל ארבע אמות ריחוק וכן לא מורגש ריח רע .
בזמן התפילה – כיוון התפילה פונה ממש למתקני האשפה כך שהם נראים בעין , ולא תמיד סגורים כך שיש התכנות שתהיינה נראות שקיות אשפה שבמתקנים .
האם זה בסדר להתפלל באופן זה ?
תודה וכל הברכות

תשובה:

ככל שהדלת של בית הכנסת סגורה אין כל בעיה, כדין צואה בעששית שמותר לומר דברי קדושה כנגדה. המשנה ברורה בהקדמת סי' עט מסתפק לדעת הרשב"א שאוסר גם בצואה ברשות אחרת כאשר היא נראית, האם כך הדיך גם כשיש דלת [אלא שהיא פתוחה] ולא הכריע בזה [להרא"ש בכל מקרה ברשות אחרת מותר], ומכל מקום כאמור, אם הדלת סגורה הגם שהיא שקופה – אין בעיה.

ערב טוב.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה על המענה המהיר,
    כת"ר העלה בתשובתו עניין שבשאלתי לא ציינתי אותו , ואכן ראוי להתייחס אליו , אכן הדלת לא תמיד סגורה הן מפני שנכנסים ויוצאים והן מפני שאולי פותחים לאוורור מחמת מגיפת הקורונה .
    וכן חללי אויר בחיבורי הדלת לבין שאר הזכוכית הפונה לחוץ באופן שחללי האויר פחותים מטפח ( עניין של פס אויר במיקום הדלת בעובי של כמה סנטימטרים)
    מה אם כך ההלכה במקרים שכאלו ?
    שוב תודה וכל הברכות

  2. בעיקרון פח אשפה אינו גרף של רעי, ראה בצל החכמה ח"ו סי' כו ושו"ת אור לציון ח"ב פרק ו אות יח, והליכות שלמה פרק כ אות א. אמנם אם יש זבל פזור מסביב והוא מריח וכו', זו בעיה כאשר הדלת פתוחה – לשיטת הרשב"א בלבד וכאמור, וגם זה ספק של המשנה ברןרה ולא הוכרע. החריצים הללו שהזכרת זה חסר משמעות.