פתיחת שקית חלב בשבת

שאלה:

שלום וברכה
האם מותר בשבת לחתוך שקית חלב במספרים?

תשובה:

שלום וברכה

נחלק את שאלתך לשתים, מצד הפתח ומצד המספריים:

מצד הפתח – לכתחילה ודאי חובה לפתוח קופסאות ושקיות כאלו לפני שבת, ודינן חמור משאר אריזות ניילון וכדומה, כיון שאין הדרך לרוקן אותן מיד, מה גם שכאן יש חשיבות רבה לאופי הפתח הנעשה, שמסייע במזיגה נקייה ונוחה. בדיעבד כשלא פתחו ונזקקים לשתות חלב, יש לפתוח באופן שלא יעשה פתח יפה, נקב קטן וכדומה, ומהודר יותר לקלקל לגמרי את האריזה ולהעביר את התכולה לכלי אחר.

לגבי המספריים, הכלל שהביא המשנה ברורה בתחילת סימן שיח, הוא שהגם שמותר לטלטל כלי שמלאכתו לאיסור לצורך תשמיש היתר, אם יש כלי היתר שיכול לבצע פעולה זו, אין לקחת את הכלי שמלאכתו לאיסור, לכן אם יש סכין חד שניתן לבצע בו פעולה זו, זה עדיף. בכל מקרה כאמור יש לעשות פתח קטן ולא יפה ולזה מתאים יותר מזלג ממספריים…

שבת שלום.

מקורות:

ראה בהרחבה בס' שמירת שבת כהלכתה פרק ט סעיפים א-ה.