לקחת ספר שהושלך מהבית מדרש

שאלה:

לקחו ספרים הפרטיים לשמות אחרי שבועיים או יותר התראות שכל מי שיש לו ספר פרטי יניחו על מדף בפרוזדור וכל השאר ילכו לשמות. וכך הוה ביום א פרשת בא עשרות ארגזים נעלמו מהכולל. אברך שאל את הראש הכולל על ספר עם שמו של ראובן. והרב השיב מותר לך לקחתו כי כבר לא למדו סוגיא זו בכולל כמה שנים וגם כי הכל הולך לפח ממילא. ולקחו הביתה ביום ה וארא.
ביום ב בשלח נתלה פתק על הקיר מי שלקח ספר פלוני עם שם ראובן יחזירו למקומו.
האם יש חיוב לאברך להחזיר? האם קנה את הספר באיזו קנין?

תשובה:

שלום וברכה,

האברך שלקח ספרים שהושלכו מהבית מדרש לא צריך להחזירם לבעלים גם אם יש על הספר שם ומספר טלפון.

בהצלחה.

מקורות:

ספר שמונח כמה שנים בבית מדרש ולא בא לקחתו דינו כאבדה שיש בה סימן שאם עבר הרבה מאוד זמן אין צורך להשיבו לבעליו, כמבואר בגמרא ב"מ כג, ב.

בנוסף, אחרי שהספרים הושלכו מהבית מדרש לפנותם לגניזה הרי הם הפקר ומותר לקחתם.