שני כיסויים לתפילין לצורך תשמיש

שאלה:

שלום רב!
רציתי לדעת האם הפלסטיק שנותנים בו התיק נקרא כיסוי שאינו מיוחד לתפילין, זאת משום שצריכים לפחות כיסוי אחד שאינו מיוחד, אולם לכאורה כמו שהתיק לטלית ותפילין נקרא מיוחד ה״ה הפלסטיק?
תודה מראש!

תשובה:

נכון, יש צורך בעוד שקית נוספת שאינה מיוחדת לתפילין.

מקורות:

משנה ברורה סימן מ ס"ק ז: בכלי תוך כלי – ל"ד כלים דה"ה שני כיסויין ואם פירש טלית או שאר כיסוי על הכיס של תפילין אף על פי שהכיסוי אין מכסה רק למעלה ומן הצדדין ולא למטה אפ"ה שרי. ועיין בבה"ל. ואותן המניחין כיס התפילין והטלית לתוך כיס אחד גדול הרי גם הכיס הגדול נקרא כליין המיוחד להן וצריך עוד כסוי על גבן אם לא שמכסה בטלית על התפילין בתוך הכיס דאז שרי דהטלית אינו כליין וה"ה אם כיס התפילין מחובר למעלה על הכיס הגדול הרי צד הב' של כיס הגדול אין נקרא כליין ומועיל להן אם הפכן. ועיין בביאור הלכה מה שכתבתי בשם הא"ר. כתב המ"א דה"ה במזוזה הקבועה לפנים בחדר צריך כלי בתוך כלי דהיינו שיכסה אותה בב' כסויין ואחד מהם יהיה עכ"פ אינו מיוחד לה וכדלקמן ואם על המזוזה יש כסוי זכוכית אף שהמזוזה נראית מתוכה אפ"ה נחשבת כסוי אחד ודי בפריסת סודר על המזוזה דהא עתה לא מיתחזיא וכ"כ הדה"ח. אבל לכו"ע לא מהני אם יכסנה עוד בזכוכית מלמעלה אף על גב שמכוסה בשני כסויין דהא המזוזה נראית מתוכן. כתב בחכמת אדם נ"ל דבין במזוזה או שאר ספרים אם עשה מתחלה ב' כלים שיחשב אחד לכלי בתוך כלי כגון שכרך המזוזה בנייר ואח"כ הניחה בתיק שלה מותר כיון שבתחלה כיון לכך. ויתר כל הדינים בזה נבאר לקמן בסימן ר"מ בעזה"י:

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. האם אין צורך ב-2 שקיות/תיקים שאינם שקופים ?

    -בתפילין נפוץ להכניס
    לתיק-בד זוג תפילין 1,
    -ואז להכניס לתיק פלסטיק-שקוף
    2 זוגות התפילין [רש"י ו-תם], והטלית-הגדול. = 3 אלו יחד.

  2. מספיק שאחד אינו שקוף, אבל כאן יש בעיה אחרת, ששניהם נחשבים כיסוי המיוחד, וצריך שכיסוי אחד יהיה שאינו מיוחד.

  3. זה יהיה תלוי במחלוקת שהביא המשנה ברורה בסי מ ס"ק ד לגבי כריכות הספרים, ונראה שנוטה להחמיר שאינו נחשב כיסוי עיין שם.