זימון לנשים

שאלה:

האם נשים מזמנות לעצמן? ולמה האישה לא יכולה להצטרף לבעלה ולאביה/לבנה/לאחיה להשלים להם זימון?

תשובה:

שלום וברכה

נשים מזמנות לעצמן אם הן אוכלות לבדן, אף שאינן חייבות בכך, אך לא מצטרפות עם האנשים, משום שהן אינן מחוייבות כשאכלו בפני עצמן וחיובן שונה משל האנשים, אלא שאם יש שלושה גברים החייבים בזימון גפם הנשים שאכלו עמהם חייבות להמתין לזימון.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות בציעת הפת, סעודה, וברכת המזון סימן קצט

סעיף ו

נשים ועבדים וקטנים אין מזמנין עליהם, אבל מזמנין לעצמן; ולא תהא חבורה של נשים ועבדים וקטנים מזמנין יחד, משום פריצותא דעבדים, אלא נשים לעצמן ועבדים לעצמם; ובלבד שלא יזמנו בשם.

סעיף ז

נשים מזמנות לעצמן, רשות. אבל כשאוכלות עם האנשים, חייבות ויוצאות בזמון שלנו. הגה: אף על פי שאינן מבינות (הרא"ש ומרדכי ריש פ' ג' שאכלו בשם רש"י).

משנה ברורה: (יב) אין מזמנין עליהן – ר"ל אם לא היו רק שני אנשים אין אלו מצטרפין לשלשה שיתחייבו על ידם בזימון משום דאלו אינן בני חיובא בזימון וכדלקמיה בס"ז ואפילו אם רצו לזמן עמהם ג"כ אין רשאין וגרע מנשים בעצמן או עבדים שיש להם עכ"פ רשות לזמן וכדלקמיה משום שאין חברתן נאה שיהיה הצירוף של שלשה ע"י הנשים וכן ע"י העבדים שהם פרוצים בזמה ואפילו אשה עם בעלה ובניה ג"כ אין נכון להצטרף מטעם זה: