האם זה גזל לא לשלם לאוטובוס

שאלה:

שלום כבוד הרב.
עלה אצלינו דיון מעניין ואשמח לדעת מה דעת הלכה בעניין
ראיתי נתונים שמעידים שאנחנו משלמים אגרות תעבורה כמו אגרת רישיון או טסט תשלום כנסות וכו..
הכספים האלה הולכים לכל מיני דברים של תרבות שאנחנו לא משמשים בהם.. כמו תאגיד השידור תוכניות טלויזיה ומימון להצגות בבימה וכו…
רציתי לדעת עם לפי ההלכה מותר לא לשלם לנסיעות..
או לחשב את האגרות שלוקחים ממני בתור נסיעות…
השאלה קצת הזויה.
אבל הלכה למעשה אשמח לתשובה מפורטת
ועוד שאלה אם נניח שהיו לוקחים את הכסף של הנסיעות לצורך תחזוק של כנסיות בארץ היה מותר לי לא לשלם מדין מסייע לדבר עבירה?

תשובה:

שלום וברכה,

הכסף שהולך לדברים לא טובים הוא חלק מזערי. העיקר הכסף של המדינה הולך לצרכים הבסיסיים של התושבים – כולל החרדים. אזרח פשוט במדינה מקבל מהמדינה הרבה יותר ממה שמשלם לה. אם תחשבן את מה שאתה מקבל – רפואה, כבישים, תשתיות, מענק מביטוח לאומי עבור הילדים ועוד ועוד זה הרבה יותר מהמיסים שאתה משלם למדינה. ולכן ברור שאין מקום לשאלה אם מותר לעלות לאוטובוס ללא תשלום.

מעבר לכך שהחברות של האוטובוסים הם בבעלות פרטית והכסף של הנוסעים עובר למדינה והמדינה משלם לחברות. ואם עולה ללא תשלום למרות שהנזק למדינה, אבל החברה לא מסכימה שיעלו מבלי לשלם למדינה.

גם אם כל הכסף היה הולך לדברים אסורים לא היה מקום לשאלה כיון שאתה משלם עבור הנסיעה שלך. ולא שייך כאן מסיע לדבר עברה.

השאלה שלך נשאלת דווקא בציבור הלמדנים, שיש להם הנחה בארנונה ואין להם תשלומי מס הכנסה וכמעט שלא משלמים למדינה, ומקבלים מענקים מהמדינה [מענק של הכולל, הנחה בארנונה, ביטוח לאומי ועוד…], ודווקא הם מרבים לשאול שהכסף המזערי שמשלמים זה גזל מצד המדינה, ומדוע לא יחשבנו את כל ההוצאות שהמדינה מוציאה עליהם יותר משאר התושבים במדינה.

השאלות האלו מגיעות מנקודה של אנשים שהתפיסה שלהם זה רק לקבל ולא לתת כלל, ולכן הם הם בטוחים שכל מה שמקבלים זה ודאי שלהם והם לא צריכים לשלם מיסים כלל, והקצת שמשלמים הם מחפשים איך להוציא.

השאלות האלו פסולות ולא שייכות ליראי השם, אין מקום לאדם שירא שמים לגזול או לעלות לאוטובוס ללא תשלום. רבים זעקו על כך, וביניהם הרב יעקב בלוי זצ"ל [מח"ס פתחי חושן] מגדולי רבני העדה החרדית.

 בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. תודה לרב על התשובה המפורטת.
    אם נניח שהיו אומרים שהכסף של האוטובוס הולך להחזקת כנסיות וממימון הפצה מסיונרית. גם אז אין כאן עניין של סיוע לדבר עבירה?