בעניין שכר מאוחר לבעל עסק

שאלה:

שלום וברכה. בוודאי אתם מכירים, ישנה שיטת תשלומים הנקראת 'שוטף פלוס' שהיא שיטת תשלומים מקובלת המתארת מוסר תשלום שלפיו ספק יקבל תשלום על מוצר או שירות שסיפק באופן דחוי ולא מיד בתום אספקת המוצר או השירות (בלי ריבית). השאלה שלי האם במקרה שלספק השירות לא נוח לעבוד כך וזה אפילו פוגע בו כלכלית אבל מחוסר ברירה הוא נאלץ להסכים ללקוח, האם אין בזה משום 'ביומו תתן שכרו' או 'לא תעבור עליו השמש וכו'. שכן הספק אנוס להסכים לכך. שאלה שניה באותו הקשר: האם ספק שהתחיל לעבוד עם לקוח ולא עודכן לגבי תנאי השכר וחשב שהשכר חודשי. ורק בהמשך יידעו אותו שמדובר בשוטף+ (60 למשל) האם זה בסדר מצד הלקוח לחייבו לקבל כך את שכרו?

תשובה:

שלום וברכה,

אם דובר מראש שהשכר יהיה בשיטת 'שוטף פלוס' לא חל איסור של לא תלין ובימו תתן שכרו, כיון שקבעו מראש שמועד התשלום יהיה מאוחר יותר.

ב. אם מקובל באותו ענף עסקים לשלם בשיטת שוטף פלוס, רשאי המעסיק או המקבל שרות לשלם באיחור. אבל אם לא מקובל לשלם מאוחר אלא לשלם מיד, אסור למעסיק לאחר את מועד התשלום אם לא סוכם מראש. וכדי להתיר לשלם באיחור צריך שכך יהיה המנהג המדינה – רוב רובם משלמים בצורה כזו.

בהצלחה.