קשר יו"ד בתפילין של יד – החובה שיגע בבית

שאלה:

שלום הרב
האם קשר יו"ד בתפילין של יד חייב לגעת בבית התפילין ממש, או שמספיק שיהיה צמוד גם בלי נגיעה (מרחק של מילימטר)?

תשובה:

הכוונה נוגע ממש, ויש להזהר בזה, כיון שהזוהר מפליג מאוד בחומרת הענין ואומר שהמרחיק את היו”ד מהבית רחוק מלהנות מתענוגי העולם הבא. העצה הפשוטה והמקובלת היא לקשור את היו”ד לבית על ידי גיד העובר דרך התיתורא [ולא מתחתיה כדי שלא תהיה חציצה בין היד לתיתורא בעת ההנחה] כל אדם העוסק בתחום יודע לעשות זאת.

מקורות:

ראה משנה ברורה סי’ כז ס”ק י. אמנם באבני נזר או”ח סי’ יד נקט שדי בכך שהתיתורא נוגעת בקשר ולא צריך שגם הבית עצמו יגע ובדיעבד יש לסמוך על דבריו.