פרוטה חמורה

שאלה:

שלום לכבוד הרב, האם הצורך בפרוטה חמורה לענין תרומות ומעשרות הוא לעכובא? האם ניתן לכתחילה לקחת מטבע כלשהי?

תשובה:

כאשר התרומה או המעשר אינם שוים פרוטה [וכגון שמפרישים על כמות קטנה], הפרוטה חמורה היא לעיכובא, לא ניתן לחלל פחות משווה פרוטה על מטבע שלא חיללו עליה כבר קודם לכן שווה פרוטה.

מקורות:

אם שווי המעשר שני שהפריש הוא פחות משוה פרוטה אין מועיל חילול על מטבע אפילו יש בו שוה פרוטה אלא אם כן יש בו 'פרוטה חמורה', והיינו מטבע שכבר חללו עליה פעם מעשר שני שהיה שוה פרוטה. וכדי שיוכלו לחול עליה אף מעשר של דגן תירוש ויצהר (שחייבים מדאורייתא) שאין בו שוה פרוטה צריך שיחללו במטבע שוה פרוטה של מעשר שני מדגן תירוש ויצהר החמורים שאם הפריש מתחילה מעשר שני על פירות אפילו היה בהם שוה פרוטה אינו מועיל אם יחלל עתה על המטבע פחות משוה פרוטה מדגן החמור ולכן דואגים שיהיה פרוטה חמורה שחיללו עליה מעשר שני ודאי שוה פרוטה מדגן או תירוש או יצהר כדי שיהיה אפשר מעתה לחלל כל מעשר שני ואפילו בפחות משוה פרוטה. דין זה שכיח בהפרשת דבר שמורכב מכמה חומרים כגון סוכריות וכדו' ששווי המעשר שני הוא פחות משוה פרוטה על כן ראוי להשתדל שכל אחד יהיה לו פרוטה חמורה שיוכל לחלל כדין מכל המאכלים.