לשנות מסדרי הכולל

שאלה:

אברך שלומד בכולל ורוצה שעה אחת לילמוד לדוגמא גמרא והראש כולל רוצה שילמדו רק הלכה האם האברך עובר על גזל .ואם כן מה הדין כאשר עושה זאת בסוף ההיום שאם לא ילמד כעת משהו אחר הוא ילמד בקושי האם בזה כן נתיר לו דהרי התורמים סוף כל סוף רוצים זכויות בלימוד ומה אכפת לתורמים מה אתה לומד ….

תשובה:

שלום וברכה,

התרומות ניתנות על דעת הראש כולל, ולכן יש לראש כולל סמכות להחליט מה ללמוד ואיך לקבוע את סדרי הכולל. התורמים לא מעוניינים להנהיג את הכולל, אלא סומכים על הראש כולל שינהל את הלימודים של הכולל לפי הבנתו, ולכן הסמכות בידיו של הראש כולל. אברך שמשנה מסדרי הכולל ולומד דברים אחרים, לא נחשב לגזלן אבל אסור לעשות כן. כדין שומר שמשנה מדעת בעל הבית שקיי"ל להלכה שאינו גזלן אבל אסור לעשות כן.

אם האברך הגיע למצב שקשה לו ללמוד ומעדיף ללמוד נושא אחר, ובכך הלימוד שלו יהיה יותר תועלתי מסתבר שאם זה לא באופן קבוע יש להקל בדבר.

בהצלחה.