נהג שחויב בבית משפט על תאונה

שאלה:

זכינו בתביעה נגד רכב שפגע בנו מאחורה. זה קרה בזמן שהרכב שלנו עמד בחנייה בצד הכביש . אנחנו חוששים שמא הרכב שלנו בלט מעט לתוך הכביש. זה מה שגרם לנהג האחר להתנגש בנו. אבל אנחנו חוששים שמא כך היה.
הפוגע לא זוכר. העד מטעמנו טען שלזכרונו הרכב עמד בחניה. אך אני חושש שהדבר לא וודאי.
קשה לי להבין איך פגע בנו מאחור, אילולי שהיינו בולטים מעט לכביש.
הפוגע 'ממש לא מבין' איך פגע בנו.
האם אנחנו יכולים לקבל את דמי הנזק בלב שלם?

תשובה:

שלום וברכה,

לפי הלכה מאחר ושני הצדדים לא יודעים מי אשם בתאונה, אין חובת תשלומים. כדין איני יודע אם נתחייבתי שפטור מלשלם. כמו כן לפי הלכה לא ניתן להוציא ממון על פי עד אחד, בשונה מחוקות הגויים ובית משפט שמוציאים ממון על פי עד אחד. ולכן לפי הלכה כיון שאין שני עדים ולא היה עדות בבית דין אסור להוציא ממון מהנתבע.

אם לנתבע יש ביטוח, מותר להוציא מחברת ביטוח על פי פסיקה של בית משפט ועל פי עד אחד, מאחר והם התחייבו מראש לשלם לפי חוקי בית משפט, אולם במקרה שהתביעה היא מול הביטוח לא יהיה ניתן לתבוע את הנתבע בחיוב של השתתפות עצמית, וכן זכותו של הנתבע לאסור על התובע לתבוע את הפוליסה שלו כדי שלא יפסיד את הפרמיה בעתיד.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן עה סעיף ט- י.

ושו"ע סימן כח סעיף ג.