עבודה לפני התפילה

שאלה:

קרה אונס והתעורר לשחרית ב11:47 כחצות היום מה יעשה האם יעדיף שלא להתפלל והפסיד תפילתו עבר זמנו בטל קרבנו 2 או שיש תיקון לדבר 3 האם אפשר להגיד קרבנות של שחרית בשעה 11:45 בהיא מקרה או שאפשר להתפלל רק שמונה עשרה וקראת שמע השאילות מיוחסות למקרה הזה 4 האם מותר לעשות ליווי הסעות של תלמידים קודם התפילה מחכה לפסק דין ברור ע"י הבית דין יישר כח

תשובה:

שלום וברכה

במידה ואכן זה אונס [נניח אדם חולה קצת שמחמת חולשתו אכן לא התעורר עד שעה מאוחרת זו] ניתן להשלים על ידי שמתפלל מנחה פעמיים, ראה כל הפרטים בזה במשנה ברורה בסי' קח.

לגבי תפילה אחרי העבודה לא ברור לי הנתונים, ברור שלכתחילה אסור לעסוק בצרכיו לפני התפילה, זו הלכה מפורשת בסימן פט, רק מי שאינו יכול להספיק להתפלל לפני העבודה רק ביחידות ואחרי העבודה יוכל להתפלל במנין, וזה יהיה עוד לפני סוף זמן ק"ש, זה אכן עדיף, ראה רמ"א סי' פט סעי' ג, ושו"ת שבט הלוי ח"ח סי' יט, ובלבד שתברך ברכות השחר קודם: ניתן לברך מיד כשאתה קם, למעט על נטילת ידים שאת זה צריך לעשות לפני התפילה, כי אם תלך לשירותים לפני התפילה תכנס לשאלה של ספק ברכה  לבטלה, כיון שעיקרה לנקיות שלפני התפילה כמבואר במשנה ברורה בתחילת סי' ד.